Miljolare.no

Art: Brunlangøre (Plecotus auritus)

Kjennetegn: Lett kjennelig på sine 3-4 cm lange ører. Større øyne enn våre andre flaggermusarter. Lange rygghår, gråbrun overside, gulhvit underside. Ungdyr mer grålige. Brede vinger. Kroppslengde 42-53 mm, hale 37-55 mm, underarm 37-42 mm og vingespenn 23-29 cm. Vekt 5-12 gram. Langsom, jevn flukt. Kan stille i luften. Nattaktiv.

Habitat: Finnes i hele Europa unntatt Hellas. Nord-Afrika og Asia til Japan og sørover til Pakistan. I Norge under skoggrensen på Øst-, Sør- og Vestlandet, samt ved Trondheimsfjorden. Trives i halvåpent skog- og kulturlandskap, også i hager og parklandskap i byer. Dagleier i større bygninger, men også i grotter og bergsprekker. Vinterdvale (oktober-mai) nær sommerområdene enkeltvis i sprekker eller fritt på bergvegger i gruver, grotter eller fuktige kjellere.

Næring: Jakter vanligvis i 2-6 meters høyde mellom trestammer eller mellom busker og hushjørner. Tar store insekter som nattsommerfugler, vårfluer, stankelbeinmygg og biller. Også edderkopper, vevkjerringer og saksedyr.

Formering: Hunner kjønnsmodner i andre leveår. Ynglekolonier med inntil 25 (i enkelte fall 50) hunner. En unge (i sjeldne fall to unger) fødes i siste halvdel av juni.

Andre navn: langøreflaggermus

Engelsk navn: Common long-eared bat

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Flaggermus (Chiroptera)
Underorden     Småflaggermus (Microchiroptera)
Familie      Glattneseflaggermus (Vespertilionidae)
Slekt       Plecotus
Art        Brunlangøre (Plecotus auritus)