Hopp til hovedinnhold

Insekter

Vis: kun bilder / artsomtaler

Aurorasommerfugl (Anthocharis cardamines)

Dagpåfugløye (Aglais io)

Honningbie (Apis mellifera)

Humler (Bombus)

Humlene har en bred kropp, og er som regel veldig hårete. De har en svart grunnfarge med vanligvis gule striper, men brunt, rødoransje eller gråhvitt er også farger som forekommer på norske arter. Vingene er gjennomsiktige.

Humlene er av de få insektene i Norge som kan termoregulere til en viss grad. De kan regulere kroppstemperaturen sin ved å forbrenne fett og karbohydrater, og må opp i minst 30 grader for å kunne fly. Dette er grunnen til at man kan se humler som er ute og flyr når temperaturen egentlig er for lav for insektaktivitet.

Husflue (Musca domestica)

Liten kålsommerfugl (Pieris rapae)

 

Marihøner (Coccinellidae)

Artene i denne familien har landlevende larver og voksne. De kan komme i vannprøver hvis de har falt i vannet.

Neslesommerfugl (Aglais urticae)

Neslesommerfuglen er en av våre vanligste og mest lettkjennelige dagsommerfugler. Den finnes i hele Norge, også på høyfjellet. Arten har fått sitt navn fordi larvene lever på nesle. Sommerfuglene har to generasjoner: Allerede fra mars av kan man se de første individene om våren. Det er voksne sommerfugler som har overvintret. Denne generasjonen er på vingene fram til mai og stundom juni. I juli dukker nye friske individer opp. Disse er på vingene helt fram til de går til overvintring, gjerne i september.

Rapssommerfugl (Pieris napi)

Rød skogsmaur (Formica rufa)


Sitronsommerfugl (Gonepteryx rhamni)

Skogsmaur (Formica)


Stikkemygg (Culicidae)

Kjennetegn: Dette er en gruppe tovinger som er velkjent for de fleste. I Norge finner vi i underkant av 40 arter i denne familien. Det er subtile karakterer som skiller noen av artene i denne familien så det kan være vanskelig å bestemme stikkemygg til art.

Nesten alle artene i denne familien er blodsugere, men det er bare hunnmyggen som suger blod. Hun trenger et blodmåltid for å kunne utvikle eggene. Hannen lever av nektar og andre plantesafter.

Larvene lever i stillestående vann, der de henger i overflatehinnen. De er meget sårbare for predasjon fra fisk, og finnes ikke i vann der det også finnes fisk.

 

Stikkeveps (Vespidae)

Stor kålsommerfugl (Pieris brassicae)


Sviknott (Ceratopogonidae)

Sviknottene (Ceratopogonidae) er meget små insekter, ofte under 1 mm lange, og aldri over 3 mm. Noen av artene gir sviende stikk på mennesker. Larvene til denne familien kan finnes i vann, fuktig jord, blant råtnende blader og liknende.

Sørgekåpe (Nymphalis antiopa)