miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Naturområder > Gråstein og gull

Aktivitet:

Gråstein og gull

Stein finnes i alt fra veier og bygninger til elektronisk utstyr, maling, papir og til og med mat. Hver og en av oss bruker årlig 10 tonn stein i en eller annen form. Men hvilke steiner egner seg til vårt bruk og hvor kommer disse mengdene med stein fra? I de fleste kommuner tas det ut mineralske ressurser fra gruver, steinbrudd og pukkverk. Spor etter tidligere tiders uttak er det enda flere av. I denne aktiviteten kartlegger og klassifiserer vi nye og gamle mineraluttak, og gjør oss kjent med samfunnsmessige utfordringer knyttet til uttak av mineralske ressurser.

Formål

Formålet med aktiviteten er å bli kjent med fordeler og ulemper ved uttak av mineralske råstoffer og å veie miljømessige og samfunnsmessige interesser knyttet til utnyttelse av mineralske ressurser mot hverandre.

Gjennomføring

Finn et masseuttak som passer som turmål for skolen. Samle inn data om størrelse, hva som produseres/har vært produsert, mulige interessekonflikter og annen dokumentasjon.

Resultater

Legg inn feltdata og beregninger. Dokumentasjon. Ikke glem å ta med kilder og referanser på litteratur som er brukt.


Valg for denne aktiviteten:

Les veiledning
Veiledningen inneholder detaljert veiledning og metodebeskrivelse til gjennomføring av aktiviteten som en del av undervisningen.

Legg inn data
Her logger deltakeren seg på for å registrere sine resultater i databasen.

Vis resultater
På resultatsidene kan alle se registrerte data for denne aktivitetene.

Bakgrunnsstoff
Artikler og lenker til bakgrunnstoff som er interessante for denne aktiviteten.

Forslag til andre aktiviteter på Miljolare.no