Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Fargen på sjøvann

Hvorfor er sjøvannet i sydlige land f eks Azurkysten blågrønt? Er det ulike alger som gjør det enn langs Norskekysten? Eller er det sollyset?

K.M.S.L. (19.04.2015)

Hei Kirsten,

Du har rett i at fargen på sjøen er påvirket av hva som er i sjøvannet, i tillegg til refleksjoner og egenskaper ved lyset som skyer, dis, lysvinkel og lysstyrke.

Trolig er likevel sjøvann i seg selv en viktig aktør her. I havet er det mikroskopiske planter (mikroalger) som fanger sollyset og omgjør lysenergien til liv. Disse har utrolig mange former og fasoonger og finnes i farger fra hvitt til brunlig g mørkt. Hver art har sine favorittforhold i forhold til lys og næringssalter som finnes opløst i sjøvann i større eller mindre grad. I tropene er det så mye lys og varme at de mikroskopike artene formerer og vokser så raskt at det hele tiden er lite næringssalter, og derfor også en kanskje litt overraskende liten mengde mikroalalger i forhold til alt lyset. Det er derfor vannet ofte er så mye klarere i syden, særlig over hardbunn så det ikke vaskes opp sand og silt av strøm og bølger. Blågrønt og turkis sjø er ofte slik næringsfattig sjø, selv om den slett ikke er helt fri for alger. De blir bare produsert i litt lave antall gjennom hele året.
I Norge har vi mørketid som gir liten omdanning av næringssalter om vinteren. Storm og strømmer fører derfor inn ny næring til kysten og når vårsola kommer så blir det storoppblomstring av mikrolager. Sjøen kan få ulike farger og blir ganske ugjennomsiktig de øvertse meterne. På den måten henste næringssaltene ut av vannet mens solskinnet sperres fra å trenge ned i sjøen, så slike oppblomstringer varer sjeldent lenge. For arter som beiter på mikroalger der dette likevel viktig og beiterne klekker gjerne egne egg og reproduserer samtidig.

Mvh

Gro

Gro van der Meeren (26.05.2015)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål