Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Sjøsterne

Er de spiselige? og hvordan ville dere eventuelt tilberede den? Har aldri hørt o det!

J.F. (30.05.2016)

Hei,

Der ga du meg en utfordring. Jeg har spist kråkeboller men sjøstjerner har jeg ikke en gang tenkt på. Så jeg googlet litt og fant raskt at, joda, sjøstjerner kan spises om de ikke beiter på- eller er giftige arter. de norske artene har ikke gift så langt jeg kan finne ut, men sikker er jeg ikke. De vanlige korstrollene beiter på muslinger, så jeg ville ikke ha forsøkt om det er varsel om noen form for skjellgifter i området.

Skinnet, som er fullt av kalsiumkarbonatpigger, faktisk flere per areal enn kråkebollene, er ikke egnet til mat. Likevel, det blir servert sjøstjerner enkelte steder, fritert med salt, pepper og sterke kryddersauser eller kokt i ca. 5 min og krydret med pepper, salt og gjerne kajennepepper. Skinnet må da sprettes opp, gjerne på undersiden av armene så du kommer til innmaten i armene. Små sjøstjerner er det veldig lite mat i, så oppskriftene anbefaler å prøve store stjerner om du vil prøve. God apetitt.

Mvh

Gro

Gro van der Meeren (01.06.2016)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål