Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Heisan

Bilde vedlagt spørsmålet

Idag tok jeg og dettera mi med oss en håv ned til ei brygge for å fange småfisk! Men langs hele kaia var d fyllt med små perleaktige maneter, som var glass aktige med tynne lilla striper rundt seg! Disse stripene byttet farge når di svømte, til litt "disco-grønnlig" farge. Manetene hadde 2 'tentakler' bak seg som di kunne lage fart og styre med! Inni manetene så var det noe rekelignenes inni dem, som sprellet, og en av di største manetene såg det ut som det var en slags krepslignenes skapning som var inni. Det var også masse små sjøstjernelignenes kryp som virret rundt disse manetene!jeg har aldri sett slike maneter før , så jeg lurer på om disse er vanlige i norske farvann?? Kan noen gi meg et svar over hva vi møtte på idag??
Mvh.
Hege

H.A. (21.09.2014)

Hei Hege.

Det er en flott beskrivelse du har gitt av de fascinerende sjøstikkelsbærene (Pleurobracia pireus https://www.miljolare.no/artstre/?or_id=4641 ), en vanlig art blant ribbemanetene. Disse er ikke i slekt med de store manetene som brennmanet eller glassmanet. De dere har sett er fullvoksne. Dette er rovdyr som i ofte korte perioder opptrer i ganske store mengder, både ved kyst og ute i havet. Trådene er nesletråder som de fanger maten sin med, ofte små krepsdyr eller larver av fisk og andre dyr. dere har dessuten sett at noen har spist små krepsdyr også. Godt observert.
Fargene dere ser er det ribbene som sitter i bånd rundt kroppen som lager. Disse korte ribbene slår så fort at lyset brytes og de flotte, regnbueliknende fargene opptrer. Det er disse ribbene de fektisk svømmer med. Sjøstikkelsbærene er ganske små mens lobemanetene er noe større (https://www.miljolare.no/artstre/?or_id=4644). I nord kan de bli over 10, kanskje 15 cm lange. På sørlandet er det senest i sommer også sett en amerikansk lobemanet som er en invasjonsart som har kommet med ballastvann.
den siste ribbemaneten som vi har er en kannibal som har spesialisert seg på å jakte på andre ribbemaneter (beroe https://www.miljolare.no/artstre/?or_id=4645).
Ellers er den lille stjernen en sjøstjernelarve. De driver i likhet med ribbemanetene med strømmen, men vil i løpet av få dager eller uker vokse seg større, tilbakedanne den geleen som stjernen ligger inne i og slå seg ned på bunnen, gjerne på tang og tare, som bittesmå sjøstjerner. Jeg tør ikke si hvilken sjøstjerneart dette er for jeg kjenner dessverre ikke disse larvene godt nok.

Mvh

Gro

Gro I. van der Meeren (21.09.2014)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål