miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Energi > Energitjenester, energibærere og energikilder > Bakgrunnsstoff

Energitjenester, energibærere og energikilder

Bakgrunnsstoff

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Fagstoff på Miljolare.no

Energisystemet vårt
Eigentleg er det berre nokre få av oss som er interessert i energi. Derimot er dei aller fleste av oss interessert i dei ulike varene og tenestene som vi på ulike måtar kan nyte godt av og som berre er tilgjengeleg ved hjelp av tilgang på høveleg energi.

Meispermen
Meispermen inneholder bakgrunnsstoff som er aktuelt for energidelen av Nettverk for miljølære.

Miljøvennlig boligbygging
Tradisjonell måte å bygge og bo på her i landet er stort sett miljøvennlig. Boligbyggingen kan likevel komme i konflikt med miljøkrav på enkelte punkter. Det gjelder spesielt ved valg av boligtyper, boligstørrelse, energisystem og muligheter for å bruke bil.

Artikler

Forblåst framtid i Norge?
Det finnes ikke noe slikt som problemfri kraftproduksjon, så hva skal man satse på? Forskere ved Norges landbrukshøgskole har vindkraft under lupa.

Gratis energi til alle?
Norge trenger ikke å produsere mer energi. Utnytter vi solenergien til å varme opp husene har vi mer enn nok fra før, hevder solenergieksperter.

forskning.no:
Tidevannsmølle senkes i Kvalsundet
Vindmøller på havets bunn – det blir havmøller. Innbyggerne i Kvalsund kommune ved Hammerfest vil bli de første som tenner lyspæra med kraft basert på tidevannet.

forskning.no:
Bølgeforskningen sabotert
Mannen som kanskje kan mest om bølgeforskning her i landet, tror myndighetene stanset denne typen forskning for å bremse miljøvernkampen og konkurransen for de store energiselskapene. (01.11.2004)

forskning.no:
Verdens raskeste solcellebil i Oslo
Nuna II drives bare på solenergi og har toppfart på 170 kilometer i timen. Bilen er bygget med avansert romteknologi og skal vises fram på Rådhusplassen i Oslo i helga. (13.08.2004)

Dagbladet:
Bygger rent gasskraftverk
Statoil sier det ikke er mulig, men lille Hammerfest El-verk klarer det på nabotomta. (27.5.2004)

Teknisk ukeblad:
Bedre brenselceller
Brenselcelle basert på høytemperatur polymer elektrolyttmembran er nærmere målet. Forskere ved Sandia National Laboratories i Albuquerque, New Mexico, har utviklet en ny type polymer elektrolytisk membran (PEM). (26.5.2004)

Tønsberg Blad:
Kaster ikke gjenvinningsplanen.
Raffineridirektør Peter Finn Holland i Esso Norge har ikke gitt opp planene om etablere Slagen Energigjenvinning på Slagentangen. (22.08.04)

Namdalsavisa:
Vindkraft kan bli torpedert
Store utbygginger av vindkraft på kysten av Nord- og Sør-Trøndelag kan bli skrinlagt, mens det gis fortrinn for gasskraftverk på Skogn. Det frykter stortingsrepresentant Arne Lyngstad, etter nye signaler fra Statnett. (07.11.2004)

Trønder-Avisa:
Kraftverket i gang i 2007
Industrikraft Midt-Norge regner med å vedta bygging av gasskraftverket på Fiborgtangen i Skogn til sommeren, og være i drift fra slutten av 2007. (06.11.2004)

Bellona:
Trygt og traust fra Hydrogenutvalget
Ikke stående applaus for NOUen Hydrogenutvalgets leder Sverre Aam presenterte, men små anerkjennende nikk. Bellona mener utvalget leverer varene, men på en for trygg og for lite ambisiøs måte. (1.6.2004)

Lenker

Institutt for energiteknikk
IFE driver forskning og utvikling innen energi- og petroliumssektoren.

Statsforetaket Enova
skal bidra til å styrke arbeidet med en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Norges vassdrags- og energiverk
har ansvar for å forvalte landets vann- og energiressurser.

Temaside om energi
Fakta om energityper, nøkkeltall for Norges energiforbruk og begrepsdefinisjoner. Utarbeidet av Statistisk sentralbyrå.

Energifakta
Energibedriftenes landsforening har en nettside som gir informasjon om energisystemet, økonomi og marked, vannkraft, vindkraft og annet.