Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 881 til 6 881 av totalt 6 881 spørsmål


#Økologi og atferd

Smart kjøttmeis-mor?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassa hadde det kommet beboere, kjøttmeis-mor lå på egg, og far matet hver dag. Men en dag var et pilfink-par og inspiserte fuglekassa. Da tenkte jeg at det var tragedie på gang, at de hadde drept kjøttmeis-mor.
Så jeg åpnet for å sjekke ... men der var hverken reir eller egg, bare masse fuglebæsj. Men jeg hadde jo sett at meisefar matet mor i kassa!
Nå lurer jeg på om det ikke var ei sleip dame som lot som hun lå på egg, for å få både kost og losji?

M.B. (20.04.2024)

Det kan være makeforing før egglegging. Det er noe som skjer hos de fleste fuglearter.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

Ringdue

Vi har mye ringdue på besøk i hagen. I et lite basseng drikker duene ved å dyppe nebbet og ‘suge’ opp vannet, den eneste fuglen vi har sett som ikke løfter hodet mellom slurkene og lar vannet renne inn.
Når den er ferdig snur den seg og sitter en god stund med halefjærene nede i vannet. Hvorfor gjør den det?

M. (20.04.2024)

Det vet jeg dessverre ikke. Har heller aldri sett dette omtalt som noe duer gjør regelmessig.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

GRØNNSISIK

Har besøk av en flokk Grønnsisik bl.a. og jeg har forskjellig mat i ulike frø automater. Spesielt sisiken kaster solsikkefrø på bakken og sitter der og spiser. Hvorfor gjør de det? Det er farlig pga katter i området.

M.W. (18.04.2024)

Frøene kan være litt store for sisiker. På bakken kan de kanskje finne mindre biter. I tillegg er de fleste finkefugler selektive og kaster ut mange frø før de velger ett å åpne.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugler spiser hjortebæsj?

Hei! Vi driver et hjorteoppdrett i Innlandet. Nå etter at snøen forsvant, er det hundrevis av fugler på et jorde der hjorten går om sommeren/høsten. Jeg vet ikke hva slags fugl det er snakk om (kommer ikke så nært), men de er mørke og mellomstore. På naboens jorde rett ved siden av, er det ingen fugler. Spiser fuglene avføring fra hjorten tro?

C. (18.04.2024)

Nei, det er nok heller insekter de leter etter.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugl & Meitemark

Har ofte lurt på hvorfor måker og trost heller leter etter meitemark men ikke forsyner seg når det regner og er fullt av meitemark som ligger synlig på bakken?

K. (18.04.2024)

Det har vi nok dessverre ikke noen god forklaring på.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Kjenne kroppsspråket til kråker?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har noen kråker i en park jeg bruker å mate. En er ganske rolig, kommer helt bort til meg for å spørre om mat og skvetter ikke av at jeg beveger meg rundt den, i motsetning til hvordan ville fugler ellers er rundt mennesker.

Det jeg lurer på er: kan man se om den smiler/logrer til meg på noen måter?
Har lagt merke til at den "blåser seg opp" med fjærene en sjelden gang når den hviler nært meg. Håper dette er et tegn på at den føler seg trygg!
Legger ved et bilde av den.

Takk for svar!

S. (17.04.2024)

Dessverre har vi nok noe igjen før vi klarer å lese ut slike reaksjoner hos kråkene, på linje med hva vi kan kjenne igjen hos husdyr som hunder.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Økologi og atferd

Måker på innmark

Hvorfor er det så mange måker på innmark når det spres møkk (gjødsel) er det insekter de spiser som tiltrekker seg av møkka?

A. (16.04.2024)

Traktoren roter trolig opp bakken slik at måkene får tak i meitemark og andre småkryp.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Økologi og atferd

Illsint svane

Hei!
Vi er to stykker på reise rundt i Europa. I dag padlet vi på SUP på en liten elv, og rett før en litt stor sving ser vi en svane. Han bruste litt med fjærene, og vi så et reir med en rugende hunn. Vi prøvde derfor å padle over på ande siden, men hannen gjorde det vanskelig. Først svømte han frem og tilbake foran oss mens han lagde noen små "knurrelyder". Da vi var godt forbi reiret begynte han å svømme etter oss. Først ganske sakte, for han så ga bånn gass og padlet med begge føttene samtidig. Så gikk han til angrep. Han fløy mot oss, og begge falt uti vannet. Vi kom oss opp og prøvde å padle videre, men dette gjentok seg flere ganger mange hundre meter unna reiret.

Hissige svaner er ikke ukjent, men hva kan grunnen være til at denne var SÅ sint og gikk til angrep først flere hundre meter unna reiret? Vi møtte andre svaner med reir som ikke brydde seg i det hele tatt.
Hva er så den beste måten å håndtere et sånt angrep på (vi klarte å kave oss i land til slutt)?

B. (13.04.2024)

Vanskelig å vite hvorfor ulike svaneindivier kan reagere så forskjellig. Denne hørtes svært uvanlig hissig ut. Kanskje noe med kanoer/kajaker trigget aggresjonen hos svanen?

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Havørn flyr med gjess (grågås)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Gikk tur på Rennesøy i Rogaland. Her kom en havørn flygende og landet på en knaus med ca 30 grågås som følge. De landet også rundt på bakken ved ørnen. Alt gikk fredelig for seg, utenom kakklinga til gjessene. Så lettet ørnen og alle gjessene fulgte etter og fløy videre i samlet flokk. Så som sagt fredelig ut, men mulig ørna har skumle hensiker? Er dette vanlig? Har lagt ved et bilde, men det var litt langt borte. Håper dere kan se ørn og alle gjessese i lia.

T. (12.04.2024)

Gjessene prøvde kanskje å mobbe havørna til å fly vekk, siden ørnene gjerne kan ta grågjess.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Økologi og atferd

Hakkespett som «trommer»

Ganske ofte ser jeg hakkespett som hakker på et stolpehatt (beslag på toppen av en strømstolpe) Det virker ikke som det kommer insekter ut fra under stolpehatten. En teori har vært at fuglen mistolker en summing fra strømnettet som graving fra en liten larve. Hva holder den på med?

N.N (13.04.2024)

Trommingen er spettenes måte å markere territoriet på, i stedet for det vi ellers kaller "sang" hoas fugler.

Roar Solheim (15.04.2024)

««første 6 881 - 6 881 av 6 881