Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 921 til 930 av totalt 984 spørsmål


#Trekkfugler

trekkfugl

hvordan vet trekkfuglen når den skal dra

T.K. (26.11.2007)

Når fuglene begynner å få problemer med å finne mat og når været begynner å bli kaldere så starter de trekket til varmere strøk i sørlige land. For eksempel vil de fuglene som lever utelukkende av insekter begynne trekket når det blir kaldere vær og mindre insekter, det vil si i månedsskifte august/september. Andre arter kan bli her utover høsten, for eksempelt kan trostene bli her til over jul hvis det er mye bær i skogen. De reiser heller ikke så lang vei når de skal trekke, ofte bare til Storbritannia, mens våre insektetende fugler drar helt til Afrika. Våre trekkfugler er primært i Norge for å hekke, og når de har fått sine unger på vingene så vil de etter hvert begynne å samle seg for å trekke ned til sine vinteroppholdsplasser i varmere strøk.

Morten Ree (03.12.2007)


#Trekkfugler

Hvilket land flyr gjøken til om vinteren

Hei vi er mange barne fra en eldshovden barnehage som har et spørsmål. Vi har prøvd å finne ut hvor gjøken flyr om vinteren. Hvilklet spesefikt land flyr gjøken til egentelig? finnes det fakta om dette. Kan du hjelpe oss med dette.

vennlig hilsen alle barna og voksne fra nattergalen

N. (20.11.2007)

Gjøken er som kjent en merkelig fugl. Den legger egg i andres reir, såkalte vertsfugler, som da må fostre opp denne svære gjøkungen. Det skjer ved at gjøken fjærner ett egg hos vertsfuglen og legger sitt eget som erstatning. Dette er da tilpasset de andre eggene i reiret i farge og form. Hele prosessen tar mindre enn 10 sekunder. Gjøkegget har svært kort rugetid slik at gjøkungen klekkes først og ungen begynner med en gang jobben med å fjerne de andre eggene.

Noe annet rart med gjøken er at de voksne fuglene reiser sørover allerede i juli. De drar da til Tropisk Afrika (landene rundt ekvator, sør for Sahara). Når ungene blir flygedyktige trekker de ut av Norge i august/september og reiser også ned til Tropisk Afrika.

To fugleplakater er sendt barnehagen i dag som gave fra Fuglevennen!

Les mer om gjøken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=43

Morten Ree (20.11.2007)


#Trekkfugler

Hvor finner vi Vipa etter at ungene er flygedyktige

Om våren,i hekketida og mens ungene er små ser vi mange viper på markene. Men når ungene er flygedyktige ser det ut som vipene forsvinner. De reiser ikke fra landet før i oktober har jeg hørt, men hvor holder de til når ungene er blitt voksne og til de drar om høsten ?

H.B.B. (05.11.2007)

Vipa er som våre andre vadefugler, så snart hekketiden er over og ungene er på vingene så starter mange trekket sørover. Allerede i slutten av juni kan de første forlate landet, men hovedtrekket er i juli/august. Hos oss overvintrer også mange viper, spesielt på Sørvestlandet, men er registrert langs hele vår kyst vinters dag. Vipene overvintrer langs kysten på De Britiske øyer, Frankriket, Spania og Portugal. Om de er rask til å stikke fra oss etter hekking så er de også raskt tilbake. Vipa er sammen med stæren den første trekkfugl som dukker opp, som regel i februar/mars.
Les mer om vipa her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=236

Morten Ree (09.11.2007)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Bor på helgelandskysten. Min bestemor har årlig besøk hele sommeren av en småmåke av en eller annen art. Når det blir høst forsvinner den hvert år. Nå lurer hun på hvor de befinner seg hele vinteren? Vennlig hilsen Maria

M.S.M.A. (31.10.2007)

Våre "småmaker", fiskemåke, krykkje og hettemåke er alle trekkfugler, det er bare stormåkene, svartbak og gråmåke som blir igjen i landet på vinteren, og noen få fiskemåker og hettemåker blir igjen på Vestlandet. Fiskemåkene er på vinteren i Nordsjøområdet fra Danmark til Storbritannia og den engelske kanal. Noen få kan trekke så langt som Portugal. Hettemåkene er i samme områder som fiskemåkene, for det meste på De Britiske øyer, og noen få spredt nedover kontinentet. Krykkja trekker langt fra hekkeområdene og kan på vinteren være spredt over store områder av Nord-Atlanteren, helt fra Marokko og Azorene til Grønnland og Newfoundland. Noen få kan også oppholde seg i norske farvann.
Les mer om måkene i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (02.11.2007)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hva er de mest vanlige trekkfuglene i norge?

A.O. (30.10.2007)

Løvsanger er Norges mest vanlige fugl og den er også en trekkfugl. Den holder til i Sørøst-Afrika og rundt Guineabukta på vinteren.
Andre vanlige norske trekkfugler:
bokfink- Vest Europa og De Britiske øyer, noen overvintrer
linerle- Sør Europa, Nord Afrika og Midtøsten.
stær- De Britiske øyer og Vest-Europa
låvesvale- Sør-Afrika og andre land sør for Sahara
svartkvit fluesnapper- Vest-Afrika, nord for ekvator
gråtrost- De Bristiske øyer og Sørvestlige Europa
grågås- Nederland og Spania

Les om alle de andre norske trekkfugler i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Morten Ree (31.10.2007)


#Trekkfugler

Heij

kva er ei trekkrute?

K. (25.10.2007)

Ei trekkrute er den veien som fuglene bruker vår og høst når de reiser fra/til sine hekkeområder. De fleste av våre hekkefugler er trekkfugler, de drar til sørlige strøk på vinteren. Mange drar til Afrika, andre til Sør-Europa, noen få til Asia. Noen arter trekker i flokk, mens andre trekker hver for seg. Hos noen fuglearter er trekkruten svært lik hvert år, mens hos andre arter kan den være litt mer tilfeldig. Underveis har de også noe vi kaller rasteplasser, steder hvor de finner mye mat slik at de makter å fortsette på sin reise, f.eks. store våtmarksområder.
Les mer om fugletrekket her:
http://www.imv.uit.no/trekkfugl/FUGLETREKKHVA.HTML?%20.html

Morten Ree (26.10.2007)


#Trekkfugler

Rødhalsgås og Dverggås

Kan man se rødhalsgås og dverggås i trekktiden på Jæren???????

S. (21.10.2007)

Svaret er helt klart nei. Men fugl på avveier kan jo dukke opp hvor som helst, i så fall er rødhalsgås en viss mulighet, ettersom vi har et titalls funn av den under trekket, mest i Trøndelag.

Morten Ree (24.10.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

hvorfor kan ikke fiskeørnen bo i norge om vinteren

N.N (17.10.2007)

Fiskeørn er en innlandsfugl knyttet til innsjøer og vassdrag. På grunn av at det meste av sommerens leveområder blir islagt om vinteren, så må fiskeørnene dra sørover. De fleste drar helt til tropisk Vest-Afrika, mens noen få holder til i vestre Middelhavsområdene på vinteren. I forbindelese med et prosjekt på fiskeørn i Nord-Trøndelag i sommer, så ble tre unger utstyrt med radiosender. Dette gjør det mulig å følge deres trekkruter på internett.

Følg fiskeørnas trekk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=226

Les mer om og se utbredelseskart for fiskeørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=31

Morten Ree (18.10.2007)


#Trekkfugler

Lange trekk

Hva er de lengste trekk registrert av trekkfugler?

N.N (14.10.2007)

Det er rødnebbterna som har det lengste kjente trekket av alle fugler. Noen av disse kan reise helt fra sine nordligste hekkeområder i de Arktiske strøk (Svalbard/Jan Mayen) og til utenfor sørlige Afrika og i Antarktis. Altså nesten fra "pol til pol", en distanse opp mot 17500 kilometer hver vei. Av andre langtrekkere så kan vi nevne svalene våre og tårnseileren som har tilhold i det sørlige Afrika på vinteren, en distanse på rundt 10000 kilometer hver vei.

Morten Ree (16.10.2007)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Kortnebbgåsa trekker over huset vårt på moholt i Trondheim i april måned. Når går trekket på høsten?

A.B. (08.10.2007)

Kortnebbgjessene trekker sørover omtrent midt i september. Da blir de sett og hørt fra Trøndelag nedover Østlandet og helt ned til Grimstad langs Agderkysten.

Roar Solheim (08.10.2007)

««første 921 - 930 av 984 siste»»