miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 19723 spørsmål

Lenke

Svartstrupe i Gudbrandsdalen?

I dag var det en for meg ukjent fugl på foringsplassen vår. Den har helt svart hode, så svart som en kan tenke seg. Rødbrun/nesten oransje på bringa. Den opptrådte samtidig med en bjørkefink, og jeg mener de er omtrent like store. Kan rødstjerten ha helt svart hode, så kan det være den. Viss ikke, så kan det kanskje ha vært en svartstrupe?

Kjersti Jacobsen, Otta. (28.05.2016 14:09)

Dessverre ikke helt lett å si noe sikkert ut i fra denne beskrivelsen. Verken rødstjert eller svartstrupe er kjent for å besøke forplasser, derimot høres det mer ut til at det faktisk har vært en bjørkefink hann i full hekkedrakt.

Roar Solheim (28.05.2016 15:27)


Lenke

Flaggspett som tar egg og unger

Hei. Har flere fuglekasser hjemme hvor vi har bl.a. meis og svarthvit fluesnapper som hekker hvert år. Problemet er at det er en flaggspett som hvert år plyndrer fler av disse fuglekassene. Det ene året hakket den kassa i filler og tok eggene og andre ganger har jeg sett den tar de gjennom hullet i kassa. Hvordan kan vi unngå dette? Hvordan kan vi lage kassene for å unngå at flaggspetten "plyndrer" kassene?

Kristine (28.05.2016 13:15)

Du kan få fatt i metallplater med 3,2 cm hull som kan festes utenpå kassehullet. Dette gjør det i alle fall vanskeligere for flaggspetten å få takk i egg og unger. Fås kjøpt hos NOF-butikken: Natur og Fritid.

Roar Solheim (28.05.2016 15:26)


Lenke

skjærekull

Skjæra legger ca 6 egg. Likevel observerer jeg ofte bare en eller to unger i reiret.
Hva kan årsken være?
Kan det ha seg sånn at skjæra "tynner ut" i eget kull?

Arild Vagle ved Orstad skule (28.05.2016 11:57)

Da er det nok dårlig med mat i disse skjærenes territorium, slik at bare 1-2 unger vokser opp i reiret.

Roar Solheim (28.05.2016 15:25)


Lenke

Fuglelyd

Vi bor på Kongsberg nærme Numedalslågen og har nylig begynt å høre denne fuglelyden (vedlagt video kun med lyd).
Vi tror det er en vadefugl men finner ikke hvilken det er.

Tor Jørgensen (28.05.2016 11:39)

Dette er lyd fra en enkeltbekkasin.

Roar Solheim (28.05.2016 15:24)


Lenke

Skadet fugl, fløy inn i vinduet

Hei. I dag tidlig fløy en fugl inn i vinduet vårt, det var for et par timer siden. Den har bæsjet veldig mye og kastet opp. Det ser ut som den ene vingen er skadet, henger ned, men er ikke sikker. Er det greit å la den være ut på verandaen som ligger to og en halv meter over bakken eller bør vi ta den med inn? Den har nå prøvd å fly et par ganger, men greier det ikke. Vetle, Nedre Silkestrå 11, Oslo.

Vetle ved Skøyen skole, (28.05.2016 14:46)

Dette er en gråtrostunge, som kanskje ikke er helt flyvedyktig ennå. Den har nok fått hjernerystelse. Når den ser pigg ut, bør den slippes der dere fant den - foreldrene finner den når den tigger om mat.

Roar Solheim (28.05.2016 15:23)


Lenke

Reirbygger - hvilken fugl

Lite og overraskende plassert over strømuttak på utendørsbod. I Skipvet. Bygget helt nylig i mai. Hvem er byggmesteren? Fugler observert her: trekryper, gjerdesmett, alle meiser og andre som bruker våre forskjellige fuglekasser.

Inger-Lise Østmoe (28.05.2016 10:25)

Dette må være et gjerdesmett-reir - overbygget som en rund kule. En morsom, men litt uvanlig plassering!

Roar Solheim (28.05.2016 10:55)


Lenke

Gjøkens vertsfamilier

Hei
Hvilke arter er det helt typisk gjøken foretrekker som vertsfamilier? Vi har stæren i alle fire hjørner i taket, kan gjøken bruke et av disse redene? Vi har en god del gjøk også.

Carine.moe (27.05.2016 21:47)

Gjøken kan legge egg hos en lang rekke småfugler, men i Norge er trolig heipiplerke en av de viktigste vertsartene i dag. Linerle og buskskvett er også benyttet, og av og til også blåstrupe.

Roar Solheim (28.05.2016 09:36)


Lenke

Kven er eig denne?

Fann fjæra på ein løpetur i skogen. Prøvde å finne ut kven eigaren er, men utan hell :) Kva slags fugl høyrer denne til?
Funnen i Vikedal, Vindafjord kommune, Rogaland

Den lyse stripa er kvit på undersida og grå på oppsida.

Aurelija Perednis (27.05.2016 22:42)

Dette er stjertfjær fra en ringdue.

Roar Solheim (28.05.2016 09:33)


Lenke

stokkand

Vi har en tillitsfull stokkand i vår hage, den har en aluminiumsring på foten. På vilken nettside kan vi lese av dens historie?
(ringmerking.no er jo bare for fargete ringer)...
mvh kaisa

Anonym (28.05.2016 09:10)

Denne fuglen har en ordinær ring på beinet. Her må en kunne lese av hele ringnummeret, samt navnet på sentralen (mest sannsynlig er fuglen merket i Norge). Så må man sende inn opplysningen om kontrollen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum (søk på nettsider), da får du melding om hvor og når fuglen er merket.

Roar Solheim (28.05.2016 09:33)


Lenke

Utprøvd tiltak for tjelden?

her vi bor ved sjøen, kommer hvert år, tjelden og hekker. I år ser det ut for å være bare et par. Den bruker gjerne å lage reir i potetåkeren, men der er den jo veldig sårbar. både kråka og skjæra plager den. For noen dager siden la den 4egg, men det gikk knapt et døgn så var alle borte. Fins det noen måte å hjelpe den på? Kan en lage noe skjul rundt reiret.?

Voksen dame fra nordland (28.05.2016 09:26)

Det går nok dessverre ikke, siden tjelden foretrekker å legge reiret sitt i åpent område, og ikke under gjenstander. Noen reir går dessverre tapt fordi mange andre er glad i å spise egg.

Roar Solheim (28.05.2016 09:31)


Lenke

Stærfar fikk skjokk

En stærfamilie bor to hus bortenfor oss(bor i rekkehus) Har ikke sett noe til hunnen, men hannen er aktiv ungemater. Katten vår sitter på verandaen og stæren ser på katten som en trussel, noe han også er. I dag kom stære plutselig flyvende litt fortumlet inn verandadøra vår og fløy rundt og krasjet mange ganger inne i huset før vi fikk fanget den og tatt den med ut. Vi satte den på verandakanten og forlot den, men etter en stund satt den fremdeles der. Til slutt fløy den og satte seg på taket, men vi har ikke sett mer mathenting til ungene senere på dagen. Kommer stæren til å fortsette å hente mat til ungene eller kan det hende at den fikk hjernerystelse og ble så skjokkert at den ikke greier å hente mat til ungene mer?

Lin ved Rudolf steinerskolen i Oslo (27.05.2016 20:40)

Det KAN hende at denne stæren ble så fortumlet eller fikk hjernerystelse, slik at det tar en tid før den kommer til hektene igjen. Forhåpentligvis tar den til med ungematingen igjen i løpet av dagen, for ungene kan ikke være uten mat særlig lenge.

Roar Solheim (27.05.2016 21:07)


Lenke

Hekling.

Lurer på om terna hekker mer enn en gang for året ? Om de også hekker i det landet de trekker til når høsten kommer her?

Margit Lyngmo. (27.05.2016 20:56)

Ternene hekker kun her nord, og ikke der de overvintrer. De rekker bare ett kull om året, men det ser ut til at terner som mister det første kullet på eggstadiet, kanskje kan legge et nytt kull og få senere unger. I alle fall ser vi forskjell på ungenes flyvedyktighet langs Agder-kysten på 3-4 uker.

Roar Solheim (27.05.2016 21:05)


Lenke

hønsehauk

Har hønsehaukbestanden gått noe tilbake i landet?
Ser sjeldent den arten lengre...

Ivar G. (27.05.2016 06:51)

Det kommer an på hvor i landet du befinner deg. Hønsehauken har nok blitt mer fåtallig i skogslandskapet, men kanskje vanligere i kulturlandskap. I Finland hekker nå mange hønsehauker inne i byer og tettsteder, og det er en utvikling som vi kanskje kan se i Norge framover også.

Roar Solheim (27.05.2016 20:10)


Lenke

Hvor mange egg?

Hvor mange egg kan skjære legge?

Anonym (27.05.2016 11:49)

Skjærene legger vanligvis 6-8 egg, i sjeldne tilfeller helt opp til 9 egg.

Roar Solheim (27.05.2016 20:09)


Lenke

Vipe I hagen

Hei! Hagen vår grenser til utmark og vi har stor glede av å se viper hvert år. Vi kom hjem fra 10 dagers ferie igår til en overgrodd plen. Min mann satte seg på traktoren og begynte å klippe gresset og hadde ikke holdt på lenge før han så to vipeunger i gresset hvor han hadde klippet. De var heldigvis uskadd og da vi gikk inn så vi at de fant frem til moren sin igjen. Vi vet ikke hvor fuglene har reirplass. Men vi er veldig bekymret da de oppholder seg midt på plenen vår nå . vi har både katt og hunder + 2 små gutter som liker å herje rundt på plenen. Bør vi stenge av plenen noen uker? Vil moren flytte ungene , nå som en del gress rund dem er klippet?

Anonym (26.05.2016 21:42)

Det beste er nok å holde huner, katter og unger vekk fra plenen så lenge vipeungene og foreldrene holder seg der. Vipeungene bør bli flyvedykltige etter ca 4 uker, men det kan hende de vandrer vekk før den tid.

Roar Solheim (27.05.2016 20:08)


Lenke

Merkelig oppførsel av en tjeld. Hvorfor oppfører den seg slik, er den hjerneskadet eller?

Hei. Vi har vært plaget av et tjelde-par tett innpå huset i ca.9-10 år og de legger egg på taket på uthuset. Den ene Tjelden har oppført seg så merkelig i alle år. Hver dag hakker den på hus-vinduene. Den flyr også ganske hardt mot vinduene flere gang om dagen og surrer litt fortumlet rundt på bakken før den klarer å fly opp igjen. Nå har den også begynt å hakke løs på parkerte biler. Hva kan vi gjøre for å få stoppet dette? Håper på svar.

Anonym (26.05.2016 20:13)

Det er flere som rapporterer om denne adferden hos tjeld. Fuglen ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage vekk en innbilt rival. Vinduet må dekkes til på utsiden en stund, så holder den nok opp med dette.

Roar Solheim (27.05.2016 20:06)


Lenke

Skjære som mangler fjær

Det har blitt observert en skjære i området her som mangler det meste av halefjær og som ser ut som har fått 'rotet' til noen av fjærene på vingen. Den flyr tilsynelatende ikke, og blir fryktelig mobbet av trosten. Er det noe som kan gjøres om vi skulle klare å få tak i skjæra? Vokser fjærene ut igjen, og hvor lang tid vil det evt. ta?

Christina (27.05.2016 19:50)

Fjærene vokser ut igjen. Skjæra kan klare seg uten stjert til fjærene vokser ut, men hvis den mangler mange vingefjær kan den måtte holde seg på bakken en stund. Hvis gråtrostene skiter den ned, må den fanges inn og såpevaskes - hvis ikke dør den.

Roar Solheim (27.05.2016 20:05)


Lenke

hva spiser vipa

malin ved stovner skole (27.05.2016 12:51)

Meitemark, insekter og lignende småkryp.

Roar Solheim (27.05.2016 20:04)


Lenke

stær

når flyr stæren om høsten?

ole ved strømmen (27.05.2016 09:02)

Stæren trekker sydover i september-oktober.

Roar Solheim (27.05.2016 17:56)


Lenke

Hvor er alle hunn stokkender blitt av

Her jeg bor er det en liten elv. Alle hunn stokk ender er borte. Det kryr av hanner og ikke en eneste hunn and. Trodde først at de lå å ruget på egg men nå er vi i slutten av Mai da burde det krydd av hunner og kyllinger.
Har aldri sett et sted der det er bare hanner. Så HVORFOR ?

Anonym (27.05.2016 16:31)

Hunnene ligger nok enten på reir og ruger, eller så har de gjemt seg vekk i våtmarksvegetasjonen med sine nyklekte unger.

Roar Solheim (27.05.2016 17:55)


Lenke

gås

Hei er dette gråsgås ? Funnet på Jomfrauland

Anonym (27.05.2016 15:14)

Veldig lyst bilde, men det ser ut til å være grågås.

Roar Solheim (27.05.2016 17:55)


Lenke

tjeld

Hvordan bli kvitt en tjeld i haven som vekker en hver morgen ved femtiden ved å løpe på terrassedøra og hakke i glasset med nebbet og skitne til hele terrassen

Anonym (27.05.2016 17:17)

Det er nok vanskelig å hindre den i å komme til hagen, men hvis du dekker til den nedre delen av utsiden av vinduet (vinduene?) hvor tjelden ser sitt eget speilbilde, så kanskje du kan hindre den i å angripe det den tror er en rival.

Roar Solheim (27.05.2016 17:54)


Lenke

Terner og hekking

Er midt i en diskusjon angående Terner og hvor de hekker. Bor ved sjøen, så det er en del måker, tjeld og terner. I de siste årene har jeg ikke sett noe til terna etter mange år med byggearbeide (Ilsvika)Spørsmålet mitt er: Hekker terna i høyden som påler som står ute i vannet, eller bare på bakken. Hvilken terne er mest vanlig her i Trondheim? Takker for ev. svar

Toril Tangen (27.05.2016 07:21)

Ternene legger kun reir på bakken. De hekker som regel sammen i kolonier, og kan skifte reirplass mellom år. Vet ikke hvilken terne som er mest vanlig rundt Trondheim, men både makrellterne og rødnebbterne burde finnes der.

Roar Solheim (27.05.2016 13:26)


Lenke

Det bygges fuglereir i takrenna

Hva gjør vi nå? Takrenna skal vi skifte ut neste uke siden den lekker.kan vi fjerne reiret nå? Jeg reagerer veldig på fuglrlopper også og vil ikke ha reir så nær huset.

Anette Dolonen (27.05.2016 09:32)

Hva slags fugl har bygget reir oppi selve takrenna? Er det et trostereir? Vanskelig å gjøre noe før ungene hopper ut, men da kan reiret fjernes. Trostereir inneholder ikke fuglelopper så vidt jeg har erfart.

Roar Solheim (27.05.2016 13:24)


Lenke

Skadet trost

Hvordan steller man en skadet trost. Den har blitt hakket på og har mistet en del fjær på rygg og hale.

Eli standal (27.05.2016 13:02)

Skadde fugler må holdes i bur eller pappeske og fores samt få vann. Ikke lett å si sikkert om noe kan gjøres uten å se skadene og vurdere dem.

Roar Solheim (27.05.2016 13:23)


1-25 av 19723 siste»»