miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 20412 spørsmål

Lenke

hvilke fugl lever nær bakken?

Hei, jeg lurer på hvilke vanlige fugler som trives best nær bakken og som vi har på østlandet hele året. Jeg tenker de som spiser på bakken og søker mot busker istedet for for eksempel de som flyr høyt og fanger i hovedsak flyvende insekter. Tusen takk:)

Live S. Danielsen (27.07.2016 09:08)

Et litt vanskelig spørsmål å gi avgrenset svar på. Trostefugler som gråtrost, svarttrost og rødstrupe holder seg ofte på og nær bakken når de søker mat, det samme gjør alle hønsefugler. I boligstrøk kan fasaner dukke opp. Også gulspurv liker å søke næring på bakken.

Roar Solheim (27.07.2016 09:44)


Lenke

Fjær fra hvilken fugl?

Hvilken fugl stammer denne fjæren fra?

Nina (26.07.2016 23:17)

Dette er en vingefjær fra en kattugle.

Roar Solheim (26.07.2016 23:24)


Lenke

Fjør av rugde?

Sunnmørskysten. Fann desse fjørene like bak huset. Lurer på om det kan vere av rugde. Dei største fjørene på bildet er 17cm. Det kan muligens vere eit offer for kattugla som er på tunet nesten kvar kveld.

Egil Flem (26.07.2016 21:24)

Dette er fjær fra en gjøk. Fra venstre to håndsvingfjær, deretter tre stjertfjær og til høyre en av de indre håndsvingfjærene.

Roar Solheim (26.07.2016 22:25)


Lenke

Konger

Kan fuglekongen fly like høyt til værs som kongeørna?

Charlotte (26.07.2016 21:47)

Nei, over hodet ikke! Fuglekongene holder seg ganske nær bakken når de trekker.

Roar Solheim (26.07.2016 22:24)


Lenke

Fiskemåkeunge med skadet vinge

På Lambertseter der jeg bor er det mange fiskemåker som hekker. Jeg har observert en unge over lengre tid, som nå er rundt seks uker gammel. For ca. tre uker siden må den ha skadet den ene vingen, da vingen hang litt ned, og måken jamret seg i tillegg til at det rykket i vingen i nesten et døgn. Dette gav seg etterhvert, og det så ut til at fuglen kunne strekke ut vingen normalt og flakse, så jeg antok at den ikke var brukket. Etter noen dager lå vingen i "normalposisjon". Men for en uke siden observerte jeg at denne ungen fortsatt ikke greier å fly, da vingen mangler det jeg tror er svingfjær, de største svarte fjærene ytterst på vingen. Den tok overbalanse ved forsøk på flyvning, og fikk ikke til å lette. Vingen virket som om den hadde noen svarte fjær, men disse var puslete og hele vingen så litt kortere ut. Man kan se at det mangler en vingespiss når vingene er lagt sammen. Jeg lurer på hva som man bør gjøre for denne fuglen. I området den går finnes det få naturlige fiender, og den gjemmer seg på natten i t-banelinja. Den får fortsatt noe mat fra foreldrefuglene, og har et søsken som allerede er fullt flyvedyktig. Om det er slik at den bare har mistet fjær så vokser vel disse ut igjen men det kan ta mange uker. I verste fall er en del av vingen ødelagt slik at den aldri blir flyvedyktig. Det er mulig å få sendt fuglen til veterinær gjennom tjenesten Oslo kommune tilbyr gjennom Falck. Men fuglen vil da bli avlivet uansett antar jeg, også om det er kun fjærvekst som er problemet, da veterinæren ikke kan oppbevare fuglen i mange uker. Det beste hadde vært om en fuglekyndig kunne vurdere vingen på stedet og si om fuglen har en sjanse eller ei, f.eks gjennom mating ute noen uker. Men selv om fiskemåke står på rødlista er det svært vanskelig å få en slik type hjelp. Jeg lurer på to ting; hva er best å gjøre i dette tilfellet (hvor lenge kan fuglen bli gående på bakken, hvor lenge vil foreldrene bli værende etc), og, kan man se fremgang med fjærvekst etter så og så mange uker, f.eks. bedre flyveferdigheter? Jeg har ikke prøvd å ta i vingen, da jeg ikke vil skremme fuglen og jo heller ikke har kompetanse til å vurdere dette.

Stine Beate Schwebs (26.07.2016 20:22)

Vanskelig å si hvordan det kan gå med denne fuglen, om den har mistet fjær på den ene vingen og at de kan vokse ut igjen, eller om vingen er skadet slik at fjærene ikke vil vokse ut. I så fall vil fuglen ikke klare seg i lengden. Et bilde av fuglen og vingen kunne kanskje hjelpe.

Roar Solheim (26.07.2016 20:51)


Lenke

stokkand?

Hvitt hode og lysebrunbeige kropp observert ved Østesjøvannet i sommer

solveig fleischer (26.07.2016 20:45)

Umulig å besvare ut i fra denne beskrivelsen, uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (26.07.2016 20:48)


Lenke

Hvordan kan jeg jelpe et eg som ikke kommer seg ut med en gang

Regine ved Eik skole (26.07.2016 18:28)

Forlatte fugleegg skal du ikke gjøre noe med - det har du ikke lov til.

Roar Solheim (26.07.2016 20:48)


Lenke

Klikkelyd fra en liten fugl.

Rar fuglelyd
Jeg har hørt en veldig liiten grå aktig fugl utenfor vinduet mitt som lager er rar klikkelyd. Hvordan fugl kan dette være ?

Det var som et metallisk klikk klikk klikk. Men tror ikke det var en rødstrupe da den så helt grå ut der den hoppet frem og tilbake på grenene.

Jonette (26.07.2016 03:56)

Det kan ha vært en ung fugl som ikke har utviklet rødt brystparti ennå. Opplevelsen av grått påvirkes mye av lyset. Andre grålige fugler som kanskje kan ha lignende lyder, er steinskvett og kanskje noen sangere (men de høres ikke ut som metalliske klikkelyder).

Roar Solheim (26.07.2016 10:33)


Lenke

Hvem "står" stille i luften...

Hvilke fugler kan "stå" helt stille i luften? Jeg har hørt at det kun er kolibrin som kan "fly på stedet" - stemmer det?

Elisa Lunde ved Vardåsen (26.07.2016 10:17)

Tårnfalk og fiskeørn kan slå med vingene slik at de står stille i lufta, det samme kan fjellvåk og musvåk av og til også gjøre, men dette er ingen ting mot kolibrienes manøvreringsdyktighet. Kolibrier kan stå stille i lufta, og fly baklengs. De manøvrerer like bra som en tusmørkesvermer. Ingen andre fugler kan fly på denne måten.

Roar Solheim (26.07.2016 10:32)


Lenke

En god dykker

Så denne i Lakselv Finnmark under laksefiske. Meget god dykker og svømmer. Den holdt på alene og jeg kom veldig nær når den var på land - en meter unna. Liten - maks 15 cm. Tenkte Fossekall men fargene stemte ikke. Deretter and men finner ingen som likner

Stein Johansen (26.07.2016 10:18)

Dette er en dununge av kvinand, en av dykkendene, så ingen overraskelse at den dykker godt.

Roar Solheim (26.07.2016 10:30)


Lenke

Rovfugl som tok fisk/ stupte ned i fjellvann.

Hei, vi var på fjelltur i jotunheimen, og fikk se en rovfugl som sto stille over ett fjellvann på 1250 moh. Den stupte 2x ned i vannet og vi tenkte den prøvde å ta fisk. (Vannet et klart og ikke særlig dypt og det er mye fjellørret)
Men det kan og være snakk om andeunger/måkeunger selv om vi ikke så noen slike. Har sett på bilder av aktuelle fugler etterpå, men synes den likner mere på en tårnfalk en enn fiskeørn. Vi vet det er både fjellvåk og tårnfalk i nærheten, men vi klarte ikke sikkert å se hvilken fugl dette var.
Er dette en fiskeørn? Eller hva virker mest sannsynlig?

Håvard Nordmeland (25.07.2016 21:18)

Det er nok bare fiskeørn som ville finne på å stupe ned i vannet (bortsett fra havørn, som er mye større).

Roar Solheim (25.07.2016 21:29)


Lenke

En meget modig og hurtig lille trekfugl.

Hei. Vi bor i Sørreisa i et meget grønt område og har mange forskellige småfugle og rugende fugle på/ved vores hus.
I år har vi fået en ny art som er ganske spændende. Det har ikke lykkedes at få billed af den. Den er simpelthen for hurtig. Den er måske 10% større end en stær. Grålig med mørke/sorte aftegninger på forkanten af vingerne. Hovedet er ligesom lidt lille og lysere grå, næbet orange/rødlig.
Vi kan ikke rigtig blive enig om beskrivelsen, da de er meget hurtige, enorm hurtige. Vi har mindst 2 par om end nogen kan være unger nu.
De jagter konsekvent alle rovfugle bort. Det være suver og andre kragefugle og falk/høg. De flygter i rædsel og gemmer sig til tider til angrebet er afblæst, hvis de ikke kan flyve fra den "hakkende maskingevær".
Det er et imponerende skue hver gang vi ser det og de afgiver lyde som en let maskingevær under angrebene.
Jeg finder den ikke i norske småfugle eller norske trekfugle.
Er der nogen der har en ide, da vi er ganske nysgerrige.

John-Peter Frandsen (16.07.2016 16:11)

Det er ikke lett å finne ut hva dere kan ha sett, men jeg mistenker at det kanskje kan dreie seg om sidensvans.

Roar Solheim (25.07.2016 18:31)


Lenke

Gråspurvens utvikling

Hei. Jeg er veldig interessert i gråspurv.
Hvor gammel er den når den utvikler fjærdrakt og hvor lang tid tar det før den er ferdig utviklet? Og hvor gammel er de når de klarer å spise på egenhånd? Hvordan ser man forskjell på hunner og hanner? Hvis jeg skal lage sånn hjemmelaget fuglemat som jeg henger i et tre i hagen (sånn type meisebolle evt), hva er da best å bruke som ingredienser? Tusen takk for svar.

Cecilie (21.07.2016 13:34)

Fjær begynner å vokse ut etterhvert når spurvekyllingen er klekket. Den er i redet ca 16-17 døgn, og etter nok en uke er nok fjærene utvokst. Gråspurv spiser gjerne solsikkefrø, samt andre frø og korn. Hos voksne gråspurver er det tydelig forskjell på hann og hunn (se i fuglebøker). men hos den nært beslektede pilfinken er begge kjønn like av utseende.

Roar Solheim (25.07.2016 18:30)


Lenke

Svale

Hei! Jeg har i en del år lurt på følgende:
Hvor lang tid vil det ta ifra svalen begynner å bygge et rede, og til ungene er fløyet slik at det bare er skallrester igjen i redet?
Takk for svar!
Mvh,
Trond Norum.

Trond Norum (22.07.2016 09:00)

Låvesvaler ruger eggene i 11-18 døgn, og ungene er i redet ca 21-22 dager før de flyr ut.

Roar Solheim (25.07.2016 18:27)


Lenke

Duer

Hvor lang tid tar det før duer lærer seg å fly?

Anonym (25.07.2016 14:09)

Fra klekking til flyvedyktig alder går det kanskje omkring 4 uker.

Roar Solheim (25.07.2016 18:25)


Lenke

fugleunge

så på veien ved Vattengårdsvatnet i Stadsbygd, Sør-Trøndelag en fugleunge som så ut som en måkeunge men den hadde langt kraftig rett nebb. Det er lom ved vatnet, kan det være en lom unge?

Harald Bjørgan (25.07.2016 15:35)

Høres mer ut som en vadefuglunge, men umulig å si hva det kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen. Et bilde hadde hjulpet...

Roar Solheim (25.07.2016 18:25)


Lenke

2 sandsvaler

Har prøvd å takk vare på 2 sandsvale unger 3 dager nå men de spiser ikke og piper veldig nå. De ble funnet i isoleringa på et hus unger oppussing. Hva bør jeg gjøre nå?

Frode Munkhaugen (25.07.2016 14:31)

Svaleunger er ikke de enkleste å fore opp. Prøv å søke på internett med "food for swallows" eller "food for swifts" og les hva du får opp der.

Roar Solheim (25.07.2016 18:24)


Lenke

Nedskyting av fugl for moroskyld!

Hei, jeg har hørt at i Frankrike skytes det ned en fugleart bare for moro skyld, i hopetall, hva heter arten. Hva kan vi gjøre for å stoppe galskapen!

Øyvind Engesland (25.07.2016 14:39)

Aner dessverre ikke hvilken art du sikter til, men det er dessverre mye uvettig jakt og skyting som foregår lenger sør i Europa. Italia er beryktet i så måte.

Roar Solheim (25.07.2016 18:23)


Lenke

Hakkespett art

Kva Hakkespett er dette, er det en KVAESPETT ?.
Bildet er teke på Hellesylt i Stranda Kommune 24.07.2016

Lars Magne Taraldset (25.07.2016 15:50)

Dette er en hvitryggspett, og det ser ut til å kunne være en ungfugl.

Roar Solheim (25.07.2016 18:22)


Lenke

Rar fuglelyd

Jeg har hørt en veldig liiten grå aktig fugl utenfor vinduet mitt som lager er rar klikkelyd. Hvordan fugl kan dette være ?

Jonette (25.07.2016 05:23)

Litt mangelfull beskrivelse til å kunne si noe sikkert. Men rødstrupe lager en metallisk klikke/smattelyd.

Roar Solheim (25.07.2016 12:12)


Lenke

Ukjent fugl

Hei!
I helga ble jeg brått oppmerksom på en stor lys fugl som fløy med tunge vingeslag i lav høyde rett over gårdsplassen. Den hadde ikke strak hals, men minnet mere om en pelikanhals. Den kom flygende fra skogen med retning Drammenselva.Finnes det flere observasjoner i vårt distrikt i Øvre Eiker?

Nina Sæther Vikøren (25.07.2016 07:30)

Høres mest ut til at du har sett en gråhegre.

Roar Solheim (25.07.2016 12:12)


Lenke

Spettmeis ønsker å entre fuglekasse med kjøttmeisunger

Hei! Har en kjøttmeisfamilie med mange unger på gårdsplassen. (24.juli) Har avverget at ei spettmeis har forsøkt å entre kassen. Hva er spettmeisa sin hensikt med å forsøke å komme seg inn?

Evy Ann Trang Grønbech (25.07.2016 10:27)

Det vet jeg ikke. Hadde det vært en flaggspett, hadde det vært fare på ferde, siden spetten kan spise både egg og unger fra mindre hullrugere. Men jeg kjenner ikke til at spettmeis har gjort noe lignende. Følg med, og send gjerne rapport dersom noe spesielt hender

Roar Solheim (25.07.2016 12:11)


Lenke

Hvilken fugleart er dette?

Denne fuglen ble veldig tillitsfull etter at den ble reddet ut i frihet. Bildet er tatt 13.juli 2016 på Arnøy i Nord Troms.

Tor Bertil Namskau (24.07.2016 20:52)

Dette er en gråtrostunge.

Roar Solheim (24.07.2016 21:21)


Lenke

Skadet svaneunge

Hei,

Var på vaulen badeplass i Stavanger i dag, der var en Svanemamma, svanepappa, og tre (fire barn) en av disse barna var tydelig skadet i foten og klarte ikke følge med/etter de andre. Var voldt å se og han har nok vondt. Usikker hvem jeg skal kontakte men prøver her.

Cathrine Aasland Lindanger (24.07.2016 18:01)

Du må forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk eller viltnemnd i Stavanger, slik at noen som lan fugl kan vurdere skadeomfanget til svaneungen. Det kan godt være at den kan klare seg uten at noen griper inn.

Roar Solheim (24.07.2016 18:52)


Lenke

Hvilken fugl kommer denne fjæren fra?

Jeg fant denne på stranden ved Løkken i Danmark. Hvilken fugl kan den komme fra?

Eivind Skretting ved Madlavoll skole (24.07.2016 18:37)

Dette er en kroppsfjær fra en fasan hann.

Roar Solheim (24.07.2016 18:51)


1-25 av 20412 siste»»