miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Videokamera koblet til lupe

Videokamera koblet til lupe

Alle som har brukt luper og mikroskop i undervisningen kjenner problemet med at et preparat ikke kan vises for hele klassen samtidig. Enten må alle elevene se på det samme preparatet etter tur, eller de må ha hvert sitt mikroskop/lupe. I en vanlig klasseromssituasjon bruker derfor læreren mye tid på å hjelpe hver enkelt ved lupen, og resten av klassen blir ofte rastløs og urolig av å vente på tur.

Dette finnes det nå en løsning på! Vi har brukt video koblet til et mikroskop med fotoutgang, og det gjorde at vi kunne demonstrere preparater på en helt ny måte. Videokameraet var koblet til en monitor slik at elevene fikk se mikroskopbildet direkte på skjermen. Særlig var dette populært når vi brukte levende organismer, vannlopper og andre smådyr som elevene hadde vært med på å fange. Formatet blir større når det blir vist på en skjerm, og det er lett å peke ut detaljer. Dessuten unngår man problemet med at levende dyr snur seg eller stikker av før man rekker å skifte plass ved mikroskopet. Hvis man har film i kameraet får man et opptak som kan brukes senere, men det er ikke nødvendig å bruke film for å vise mikroskopbildet direkte på skjermen. En slik demonstrasjon kan både være en introduksjon til at elevene arbeider med egne preparater, og en god måte å vise organismer på når man ikke vil bruke tid på at alle henter hver sine mikroskoper.

Video er et unikt hjelpemiddel for denne type undervisning, problemet er som så ofte ellers prisen. Det er dyrt å kjøpe alt utstyret, men hvis man har en del fra før, kunne det kanskje være mulig å få finansiert det man mangler. Video kan kobles til både mikroskop og lupe, forutsetningen er at de har en fototubus som kameraet kan kobles til. Man bruker da kameraet uten objektiv, istedet brukes et eget okular som monteres inne i fototubusen. Kamera med fast objektiv kan ikke benyttes på mikroskop eller lupe. Prisen for slikt utstyr varierer med ulike merker. Til vårt mikroskop kostet kameraet vel 10 000 kr (med ekstern strømforsyner), og fototubus med okular også ca 10 000 kr. Kameraet kan selvsagt brukes til andre ting hvis det utstyres med et vanlig objektiv. I tillegg kommer monitor, men det har nok mange skoler allerede.

Dette er jo ikke småpenger, men det kan være noe å tenke på hvis man planlegger innkjøp av nye mikroskop eller video-utstyr. Da koster det lite å sikre seg at utstyret også kan brukes på denne måten. Som hjelpemiddel for undervisning er kombinasjonen glimrende.

På bildet ser man mikroskop og monitor. En levende vannloppe er lagt i en dråpe vann, og bildet blir overført ved hjelp av videokamera. På skjermen kan elevene tydelig se både anatomi og bevegelsene den gjør for å filtrere alger fra vannet.