Fiskerier og akvakultur
Veiledning
Valg for denne aktiviteten: Hovedside
Les veiledning
Legg inn data
Vis resultater
Bakgrunnsstoff
Læreplanmål
VR 9
Formål
- Registrere næringsaktivitet knyttet til fiskeri og akvakultur i det undersøkte området
- Få innsikt i sammenhenger mellom produksjon, forbruk og miljøpåvirkning
Samarbeidspartnere
Grunneiere, lokale fiskere, eiere av oppdrettsanlegg
Utstyr
Fiskeristatistikk, kart over området, sjøkart
dersom dere utforsker et marint miljø. Kikkert er også greit
å ta med
Gjennomføring
1 Kartlegg fiske i saltvann
Fiske i sjøen er fritt for alle, enten man har fiske
som næring eller hobby. Næringsfisket er regulert
gjennom tildeling av kvoter som angir den øvre
grensen som er lov å høste for alle de viktigste
fiskeslagene. Undersøk hvem som driver fiske i det lokale
sjøområdet (fjorden eller kystområdet), og hva slags
redskap de bruker. Kryss av i registreringsskjemaet
for de aktivitetene som forekommer, og om fisket
blir drevet av yrkesfiskere eller fritidsfiskere. Dere kan
få opplysninger ved å spørre fiskere og beboere i området.
Mulige problemstillinger for videre drøfting
- Kan den lokale utnyttingen av fiskeressursene
regnes som bærekraftig? Er for eksempel oppfisket kvan
tum forsvarlig i forhold til hvor stor
fiskebestanden er? Hvordan blir råvarene brukt og foredlet?
- Blir fisken brukt til mat eller fôr, og hvor
foregår foredling og bearbeiding? Hva kreves av energi
for å bearbeide fisken og transportere den fram til
forbruker?
- Hvilke fordeler ville vi få dersom lokalfanget
fisk utgjorde en større del av matforbruket vårt (se
på ernæring, ressursutnytting, transportbehov og
så videre)?
- Hvilke endringer i fisket har foregått de siste
femti årene (tallet på yrkesfiskere, redskapstyper,
teknologi og lignende), og hvordan har dette
påvirket fangstmengde og struktur på fiskeflåten?
- Er det miljøproblemer forbundet med dagens kyst
fiske? Hvilke miljøproblemer opplever fiskerne
(overfiske, invasjon av kystsel, oljesøl eller lignende)?
2 Kartlegg fiske i ferskvann
Fiskeressursene i innlandet brukes i dag først og
fremst av fritidsfiskere, men det foregår også næringsfiske
i de større innsjøene. Innlandsfisket innebærer
både biologisk avkastning av fiskeressursen og
økonomisk avkastning for rettighetshaverne gjennom salg av fis
kekort. For mange er det likevel gleden og spenn
ingen ved fritidsfisket - og de gode fiskehistoriene
- som er viktigst. Mange fiskevann regnes som
«overbefolket», og det kan være ønskelig med større
fiske eller utfisking av småfisk. Andre steder har
spredning av nye fiskearter, for eksempel ørekyte, ført til
dårligere forhold for fritidsfisket.
Skaff informasjon om hva som foregår av fiske i om
rådet. Er området attraktivt for fritidsfiske, og er
fisket organisert med salg av fiskekort? Hva med
næringsfiske og salg av fiskeprodukter? Er vassdraget
under kultivering? Snakk med lokale fiskeforeninger,
grunneiere og elveeierlag eller med representanter for
kommunen. Fyll ut registreringsskjemaet nedenfor og
bruk gjerne kommentarfeltet til utfyllende
informasjon eller for å fortelle hvem dere har fått
opplysninger fra.
Mulige problemstillinger for videre drøfting
- Kan den lokale utnyttingen av fiskeressursene
regnes som bærekraftig? Er for eksempel oppfisket kvan
tum forsvarlig i forhold til hvor stor
fiskebestanden er? Hvordan blir råvarene brukt og foredlet?
- Er det ønskelig med sterkere utnytting av
fiskeressursene? Hvilke tiltak kan i tilfelle settes i verk
for å fremme fiskeinteressen?
- Hvilke fordeler ville vi få dersom lokalfanget
fisk utgjorde en større del av matforbruket vårt (se
på ernæring, ressursutnytting, transportbehov og
så videre)?
- Er det miljøproblemer forbundet med dagens
fiske? Opplever fiskerne problemer med forsuring
eller annen forurensning av vannet,
fiskesykdommer, spredning av uønskede organismer eller lignende?
- Er det satt ut fisk i vannet, og hvordan har det
i tilfelle påvirket fisket og den økologiske balansen
i vannet?
3 Fiskekultivering og akvakulturnæring (både saltvann og ferskvann)
Akvakultur innebærer dyrking eller oppdrett av
levende organismer i vann med sikte på
matproduksjon. Storparten av norsk akvakulturnæring er
basert på oppdrett av fisk, spesielt laks, og den
foregår for det meste i merder i saltvann. Kultivering i
ferskvann gjelder hovedsakelig laksefisk som laks,
ørret, røye, harr og regnbueørret og foregår for å
produsere både matfisk og settefisk. Utsetting av fisk i
vassdrag skjer gjerne som del av en kultiveringsplan
i regi av vassdragsutbyggerne. I tillegg blir det satt
ut fisk i regi av fiskeforeninger og private i
uregulerte vassdrag.
Formålet med oppdrett i marint miljø er også
både matproduksjon og produksjon av settefisk for
vassdrag. I det marine miljøet omfatter oppdrett flere
arter, først og fremst laks, flyndrefisk og muslinger
(blåskjell). Men man har også forsøkt med oppdrett av
steinbit, torsk, ål, hummer og noen skjellarter
(for eksempel store kamskjell), og i nær framtid kan
også disse artene være aktuelle for lønnsom produksjon.
Undersøk hva slags type oppdrettsanlegg som
finnes i området. I hovedsak kan vi skille mellom
landbaserte anlegg og flytende oppdrettsanlegg med
merder som ligger i sjøen. De flytende anleggene kan ha
en åpen eller lukket utforming. Forskjellen ligger i
formen på merden: om nettdelen er tett eller
tillater gjennomstrømming av vann. Landbaserte anlegg
har vanninntak og vannutløp som gjør det lettere å
kontrollere vannkvaliteten både inn til og ut fra
anlegget. Disse anleggene krever dyrere tekniske løsning
er enn flytende anlegg. Oppdrettsanlegg blir ofte
sett på som kilder til økt miljøpåvirkning gjennom
utslipp av fôr, gjødsel og kjemikalier. I tillegg er
det fare for spredning av sykdommer og genetisk
påvirkning ved at oppdrettsfisk rømmer. Man arbeider med
å begrense disse skadevirkningene.
Mulige problemstillinger for videre drøfting
- På hvilke måter kan akvakultur påvirke
nærområdet rundt anlegget (utslipp av fôr, gjødsel,
kjemikalier og lignende)?
- Hvordan kan akvakultur påvirke det biologiske mang
foldet (genetisk forurensning fra rømt
oppdrettslaks, spredning av parasitter)?
- Hvordan foregår videreforedling av fisken? Hva kre
ves av energi for å bearbeide fisken og
transportere den fram til forbruker?
- Hvilke fordeler ville vi få dersom oppdrettsfisk
utgjorde en større del av matforbruket vårt (se på er
næring, ressursutnytting, transportbehov og så
videre)?
Tips
Hva med å kombinere kartleggingen med en
fisketur? Kanskje kan lokalkjente fiskere gi tips om
gode fiskeplasser og gi innføring i bruk av både gamle
og nye redskapstyper. Sett dere inn i de reglene som
gjelder for fiske, og pass på at dere bruker tillatte
fiskeredskaper og respekterer fredningstidene.
Forslag til andre aktiviteter i nettverket
Vannprogrammet, Kulturminner og kulturmiljøer, Kartlegg spor etter jakt, fangst og fiske, Fra fiskehjell til
filetfabrikk. Mangfaldet i naturen, Fisk og fangst i saltvatn, Fisk i ferskvatn, Kor næringsrikt er vatnet? Er det nok oksygen
i vatnet? Er vatnet vårt surt? Ressurser og forbruk, undersøk vannkvaliteten, Kartlegg bruk av vannmiljøet
og foreslå tiltak.
Fagstoff i Nettverk for miljølære
Spreiing av ferskvassorganismar
Den norske villaksen - ettertrakta og truga
Miljømerking og forvaltning av fiskeriene
Utnyttelse av biprodukter fra fiskerinæringa
SkjemaDette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.
Hva slags fiske foregår i området? |
Yrkesfiske |
Fritidsfiske |
Taretråling |
|
|
Fiske med kilenot |
|
|
Fiske med krokgarn |
|
|
Fiske med landnot eller snurpenot |
|
|
Fiske med snurrevad |
|
|
Lysfiske |
|
|
Låssetting |
|
|
Reketråling |
|
|
Fiske med trollgarn |
|
|
Fiske med andre bunngarn |
|
|
Fiske med sildegarn |
|
|
Linefiske |
|
|
Hummerfiske (teiner) |
|
|
Krabbefiske (teiner) |
|
|
Fiske med åleruser eller andre ruser |
|
|
Fiske med stang fra land |
|
|
Annet |
|
|
Skriv gjerne litt om hvor stort omfang fisket har, når på året det blir drevet, og så videre. |
|
Fritidsfiske
Drives det fritidsfiske? |
Ja, med salg av fiskekort eller utleie av fiskeretter |
Ja, uten reguleringer |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
|
Blir fiskeressursene utnyttet som næring? |
Ja, ved utleie av fiskeretter |
Ja, ved salg av produkter |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
|
Er det begrensninger i redskapsbruken? |
Ja? (Hvilke begrensninger?) |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
Foregår det kultivering i vassdraget? |
Ja, ved utsetting av fisk |
Ja, ved annen tilrettelegging |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
|
Kommentarer: |
|
Akvakultur
|
Landbasert |
Flytende åpent |
Flytende lukket |
Fiskeoppdrett (nevn eventuelt art) |
|
|
|
Muslinger (blåskjell og kamskjell) |
|
|
|
Annet (kommentarer) |
|
|
|
Påvirkning fra akvakultur
|
Mye |
Noe/litt |
Ingen påvirkning |
Vannforsyning til anleggene |
|
|
|
Forurensning |
|
|
|
Forsøpling |
|
|
|
Inngrep |
|
|
|
Tiltak
Er det behov for tiltak for å redusere påvirkningen fra akvakultur eller fiskeoppdrett i området? |
Ja |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
Hvilke tiltak kan være aktuelle for å redusere påvirkningen fra akvakultur eller fiskeoppdrett i området (se veiledningen)? Prøv å rangere tiltakene etter hvor viktige eller nødvendige de er. |
1 |
2 |
3 |
og så videre |
Har forslagene til løsning vært drøftet med dem som driver anleggene, eller med kommunen? |
Ja |
Nei |
Vet ikke |
|
|
|
Tiltak som er gjennomført i området de siste fem årene: |
|
Vis bare skjema
|